Παρέμβαση του κ. Θ. Τρύφων, Προέδρου της Π.Ε.Φ. , στην παρουσίαση της Μελέτης Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας read more →

Σχετικά με την πρόσφατη ανατιμολόγηση η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) επισημαίνει τα εξής:

 1. Από το αποτέλεσμα της ανατιμολόγησης γίνεται φανερό για μία ακόμη φορά ότι το σύστημα τιμολόγησης είναι στρεβλό και παράγει ανισότητες διότι οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των παλιών φθηνών φαρμάκων και σε πολύ μικρότερες εκείνες των νέων ακριβότερων.

Συγκεκριμένα, ενώ η συνολική μέση μείωση του νέου δελτίου εκτιμάται σε 3%, η μέση μείωση στα παλιά φθηνά φάρμακα υπολογίζεται σε 15-17%. Πρόκειται για τη 8η συνεχόμενη μείωση μετά και από τις τεράστιες μειώσεις του 2012, ενώ για τα νέα ακριβότερα φάρμακα με τιμές από €30 έως €150 η μέση μείωση εκτιμάται σε μόλις 1%!

 1. Αυτή η μοναδική, μονομερής και παράτυπη πολιτική τιμολόγησης έχει ως αποτέλεσμα:
  • την εξόντωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων
  • την αδυναμία κυκλοφορίας νέων γενοσήμων
  • τη διάλυση της ελληνικής παραγωγής
  • τη δημιουργία μονοπωλίου εισαγομένων φαρμάκων

Toνίζεται βέβαια ότι σε αυτό δεν έχει ευθύνη η Υπηρεσία Τιμών Φαρμάκων και ο ΕΟΦ, που αν και υποστελεχωμένοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την έκδοση του Δελτίου με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη και προβλήματα.

 1. Είναι βέβαιο ότι η όποια πρόσκαιρη εξοικονόμηση θα εξανεμιστεί γρήγορα λόγω της αδυναμίας ελέγχου του όγκου και της υποκατάστασης των φθηνών από ακριβότερα σκευάσματα. Αυτό ακριβώς συνέβη και το 2015 και οδήγησε τελικά στην αύξηση της δαπάνης κατά €123 εκατ. σε σχέση με το 2014.
 1. Με βάση τα ανωτέρω ζητάμε:
  • Τον τερματισμό των επιλεκτικών δυσανάλογων μειώσεων για τα οικονομικότερα παλαιά φάρμακα.
  • Να εστιαστεί επιτέλους η πολιτική εκεί που είναι το πρόβλημα, δηλαδή στον όγκο συνταγογραφίας.
  • Τον καθορισμό του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε βιώσιμα επίπεδα.
 1. Θα πρέπει κάποιος επιτέλους να πει την αλήθεια για το σημερινό στρεβλό σύστημα τιμολόγησης. Ζητάμε να έρθει στην Βουλή ένα νέο συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τιμές φαρμάκων στο οποίο να λαμβάνονται υπόψη:
  • Η σημασία της κυκλοφορίας off patent και γενοσήμων σε ρεαλιστικές αρχικές τιμές, οι οποίες θα μειώνονται όσο αυτά κερδίζουν όγκο. Δεν είναι δυνατόν τα γενόσημα φάρμακα να δίνουν εκπτώσεις 70% και να μη χρησιμοποιούνται!
  • Η ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των παλαιών φαρμάκων δεδομένης της σημασίας τους στην παραγωγή εξοικονομήσεων. Επιβάλλεται για λόγους ισονομίας και διαφάνειας η μέση ετήσια μείωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων να είναι ποσοστιαία ίση με τη μείωση των τιμών των νεότερων πολύ ακριβότερων φαρμάκων.
  • Η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.
  • Η σημαντικότητα της εγχώριας προστιθέμενης αξίας της Ελληνικής Παραγωγής Φαρμάκων.

Με την ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας υποδέχθηκε το 2016 η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο Divani Caravel. Σημαντικός αριθμός βουλευτών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, συλλόγων ασθενών, δημοσιογράφοι, καθώς και στελέχη των εταιρειών-μελών της Π.Ε.Φ., έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου συστήματος φαρμακευτικής πολιτικής που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες των ασθενών και θα αξιοποιεί τις σημαντικές δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλής, η Υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θ. Τζάκρη, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας κ. Π. Γιαννουλάτος, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Η. Ξανθάκος και ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Ν. Φράγκος. Επίσης, παρέστησαν οι τέως Υπουργοί Υγείας κκ. Α. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, Ν. Κακλαμάνης, ο τέως Υφυπουργός Υγείας  Ε. Νασιώκας και οι τομεάρχες υγείας των κοινοβουλευτικών κομμάτων Χ. Κέλλας, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Κ. Μπαργιώτας. Τους φορείς της υγείας και του φαρμάκου εκπροσώπησαν οι Π. Σκανδαλάκης (Πρόεδρος ΚΕΣΥ), Α. Αντωνίου (Πρόεδρος ΕΟΦ), Δ. Μακριδάκη (Α’ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ), Η. Γιαννόγλου (Β’ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ), Σ. Μπερσίμης (Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ), Π. Γεωργακόπουλος (Υποδιοικητής ΕΟΠΥΥ),  Μ. Βλασταράκος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), Γ. Πατούλης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών), Ν. Πλατανησιώτης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά), Κ. Λουράντος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου), Δ. Γιαλούρης (Πρόεδρος ΙΦΕΤ), Δ. Πανταζής (Διευθύνων Σύμβουλος ΙΦΕΤ), Δ. Μαθιός (Πρόεδρος ΣΒΑΠ), Ν. Ηρειώτης (Πρόεδρος ΕΚΑΠΤΥ), Σ. Μπελώνης (Πρόεδρος ΟΣΦΕ) και φυσικά ο Π. Αποστολίδης (Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας). Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέστη ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος και Γενικός Διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π. Βασίλειος Χαβάτζας.

0522
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην ετήσια εκδήλωση της Π.Ε.Φ., υπογράμμισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη συγκρότησης μιας εθνικής πολιτικής φαρμάκου. «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας κλάδος που σύμφωνα με όλες τις μελέτες αποτελεί ελπίδα για το μέλλον. Πρόκειται για τον κλάδο που μπορεί να γίνει η αναπτυξιακή ατμομηχανή της χώρας. Η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της πρωτοβάθμιας και της νοσοκομειακής περίθαλψης της χώρας μας, με ποιοτικά φάρμακα σε προσιτές τιμές, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση και στη  δημιουργία σημαντικής προστιθεμένης αξίας για την εθνική οικονομία». Ο κ. Τρύφων τόνισε ωστόσο ότι: «η Πολιτεία θα πρέπει να κατανοήσει πως Π.Ε.Φ. αποτελεί τη λύση για να τεθεί άμεσα σε τάξη η φαρμακευτική αγορά και να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις στον τομέα του φαρμάκου, που αποτυπώνονται με δυσβάσταχτα rebate και clawback και με συνεχείς μειώσεις τιμών, οι οποίες έχουν ουσιαστικά ως αποτέλεσμα τη μόχλευση της αγοράς». Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τρύφων τόνισε ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται εδώ, να επενδύει και να αντιστέκεται παρά την παρατεταμένη κρίση, ενώ το ελάχιστο που ζητάει από την Πολιτεία είναι μια υπόσχεση τριετούς σταθερότητας στην φαρμακευτική αγορά.

0409Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος ΠΕΦ

Εκπροσωπώντας το Υπουργείο Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Π. Γιαννουλάτος υπογράμμισε τη σημασία της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας και της παρουσίας της, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, και αναφέρθηκε στις δυνατότητές της για ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων στη χώρα μας. «Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε μια πολύ σκληρή συμφωνία με τους δανειστές, όμως προσπαθούμε μέσα από τη διαδικασία της εφαρμογής της συμφωνίας, να βρούμε κάποια όσο γίνεται καλύτερη λύση για την υποστήριξη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, με δεδομένα τα στενά περιθώρια που έχουμε. Από τα μέσα Μαρτίου θα ξεκινήσει μια πιο οργανωμένη παρουσίαση της πολιτικής της Κυβέρνησης  στον τομέα του φαρμάκου, τόσο σε επίπεδο κατανάλωσης όσο και σε επίπεδο παραγωγής», σημείωσε ο κ. Γιαννουλάτος κλείνοντας την ομιλία του.

0238Παναγιώτης Γιαννουλάτος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας

 Εκ μέρους της Κυβέρνησης, χαιρετισμό απεύθυναν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλής και η Υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θ. Τζάκρη. Ο κ. Κουρουμπλής παραδέχθηκε ότι οι φαρμακοβιομηχανία έχει επιβαρυνθεί με μεγάλα rebate και clawback, κάτι που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, ασχέτως κυβέρνησης. Από την πλευρά της η κ. Τζάκρη, εξέφρασε τη στήριξή της στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία και συμπλήρωσε πως: «θα είμαι ένας πραγματικός σύμμαχος στην προσπάθεια όλων μας να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας, αλλά και στην προσπάθεια της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας να ενισχύσει την εξωστρέφειά της και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις».

0223Θεοδώρα Τζάκρη, Υφυπουργός Βιομηχανίας

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι: «η ΝΔ πιστεύει στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, καθώς προσδίδει υπεραξία στην οικονομία και την κοινωνία και τονώνει την αγορά εργασίας» και συμπλήρωσε πως μέλημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να διατηρηθούν οι τιμές των φαρμάκων σε βιώσιμα επίπεδα.

 0429Α. ΓεωργιάδηςΒουλευτής και Αντιπρόεδρος ΝΔ

Εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Βουλευτής και τομεάρχης υγείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου επεσήμανε πως η φετινή συνάντηση πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον και τόνισε πως: «ήρθε η ώρα με συνεργασίες και πνεύμα συνεννόησης να μπορέσουμε επιτέλους να ξεπεράσουμε τις άγριες πολιτικές του rebate και του clawback και να μην πάμε σε άλλα μέτρα περικοπής δαπανών».

0281Εύη Χριστοφιλοπούλου – ΠΑΣΟΚ, Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Το Ποτάμι εκπροσώπησε ο Βουλευτής κ. Κ. Μπαργιώτας δηλώνοντας πως «Το 2015 ήταν πολύ σκληρή χρονιά για το φάρμακο και η αλήθεια είναι πως το 2016 δεν αρχίζει με τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει ανάγκη από ένα σταθερό μεσοπρόθεσμο διάστημα με σταθερούς κανόνες και την εμπέδωση της βεβαιότητας ότι θα μπορεί κάποιος να προγραμματίσει, να επενδύσει και να περιμένει ανταπόδοση των επενδύσεων. Ας ελπίσουμε ότι το 2016 θα είναι μία χρονιά κατά τη οποία θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την πολυπόθητη πολιτική φαρμάκου και για μια σταθερή πολιτική».

0335Κωνσταντίνος Μπαργιώτας  – Το Ποτάμι, Βουλευτής

 

Τη δυναμική του εγχώριου φαρμακοπαραγωγικού ιστού ως ενός εκ των ελάχιστων πυλώνων ανάπτυξης που έχουν απομείνει στη χώρα, αναγνώρισαν με τοποθετήσεις τους οι Πρόεδροι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Μιχ. Βλασταράκος και κ. Γ. Πατούλης, ενώ την ανάγκη στήριξης συνολικά του φαρμακευτικού κλάδου και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας τόνισε στην τοποθέτησή του και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κ. Λουράντος.

0482Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Τέλος, η Γενική Διευθύντρια της Π.Ε.Φ., κ. Φαίη Κοσμοπούλου – Δεληγιάννη, αφού επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και 2015 η εγχώρια παραγωγή φαρμάκου, εξέφρασε την ελπίδα της Π.Ε.Φ. για την σταθεροποίηση της αγοράς φαρμάκου, κάτι που θα αποβεί προς όφελος τόσο των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, όσο και των ασθενών και των ασφαλισμένων. Κλείνοντας, η κ. Κοσμοπούλου – Δεληγιάννη ευχαρίστησε τις εταιρείες-μέλη της Π.Ε.Φ. και τα στελέχη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας για τη στήριξη που παρέχουν στην Ένωση.

0503Φαίη Κοσμοπούλου – Δεληγιάννη, Γενική Διευθύντρια ΠΕΦ

Τις ευκαιρίες για δραστηριοποίηση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην ιρανική αγορά διερεύνησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων σε συνάντηση που είχε στην Τεχεράνη με τον πρόεδρο του ΕΟΦ του Ιράν, κ. Μ.Pirsalehi.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες για σύναψη συνεργασιών με τοπικές εταιρείες, με στόχο την κυκλοφορία των Ελληνικών φαρμάκων στην ιρανική αγορά, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε θέματα παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων. Παράλληλα, διερευνήθηκαν και οι ευκαιρίες για πωλήσεις ελληνικών φαρμάκων τόσο στο Ιράν, όσο και σε γειτονικές χώρες, όπως είναι το Ιράκ και το Ομμάν, μέσω συμπαραγωγής σε ιρανικά εργοστάσια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τρύφων μετέφερε στον πρόεδρο του ΕΟΦ του Ιράν την πρόθεση των Ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών να εντατικοποιήσουν τις καταθέσεις φακέλων στην Ιρανική αγορά, ενώ εξετάστηκε και το ζήτημα έγκρισης φυτικών προϊόντων και καλλυντικών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μ.Pirsalehi καλωσόρισε τη συγκεκριμένη πρόθεση συνεργασίας και αποδέχτηκε κάθε προοπτική που διανοίγεται ιδιαίτερα για σκευάσματα που δεν παράγονται στην τοπική αγορά, σημειώνοντας, πως τα Ελληνικά Φάρμακα είναι γνωστά για την υψηλή τους ποιότητα και αξιοπιστία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διπλωματικής αποστολής 40 Ελλήνων επιχειρηματιών που συνόδευσαν τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν.Κοτζιά, τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Δ.Μάρδα και την υφυπουργό βιομηχανίας, κ. Θεοδώρα Τζάκρη στην επίσημη επίσκεψή τους στην Τεχεράνη στις 29 Νοεμβρίου 2015. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία είχε ισχυρή εκπροσώπηση μέσω των εταιρειών ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, DEMO A.B.E.E και ELPEN A.E.

Πώς καταστρέφουν την εθνική παραγωγή και μας επιβάλουν να εισάγουμε ό,τι μπορούμε να παράγουμε

Τις τελευταίες ημέρες είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς παρέμβασης στις τιμές των φαρμάκων, με στόχο τηχειραγώγηση της αγοράς εις βάρος της εγχώριας παραγωγής και υπέρ των εισαγόμενων σκευασμάτων. Παράλληλα, από ισχυρά κέντρα εντός και εκτός της Ελλάδας, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση παραπληροφόρησης, με στόχο να καλλιεργηθεί η εντύπωση «προστασίας» της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι «θεσμοί», με μία μονομερή και στοχευμένη πολιτική, που λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος», επιχειρούν, μέσω της επιβολής  ενός μηχανισμού επιλεκτικής «μείωσης τιμών», να διαλύσουν την ελληνική παραγωγή φαρμάκου, με αποτέλεσμα να εισάγουμε και να πληρώνουμε ακριβότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτά που μπορούμε να παράγουμε. Και αυτό, με επιβάρυνση των ασθενών, των Ταμείων και της εθνικής οικονομίας.

 • Πώς γίνεται να «μειώνονται» οι τιμές και να πληρώνουμε περισσότερα;

Γίνεται. Η κυβέρνηση εγκλωβίζεται σε μια διαδικασία, που ενώ διατηρούνται οι ονομαστικές τιμές των νέων εισαγόμενων φαρμάκων, διαλύονται μονομερώς οι τιμές των φτηνών παλαιών δοκιμασμένων σκευασμάτων, σε επίπεδα που δεν θα είναι πλέον δυνατή η παραγωγή τους στην Ελλάδα – όπως σε τέτοιες τιμές δεν μπορούν να παραχθούν πουθενά στην Ευρώπη. Πολλά Ελληνικά ποιοτικά φάρμακα θα βγουν τελείως από την αγορά.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς και τα Ταμεία θα στερηθούν δοκιμασμένων και οικονομικών φαρμακευτικών θεραπειών. Αυτές θα υποκατασταθούν βαθμιαία από νέα εισαγόμενα φάρμακα. Έτσι, ενώ ακούγεται ότι «επιδιώκεται να φτηνύνουν τα φάρμακα», στην ουσία ακριβαίνουν, σε βάρος των Ταμείων και των ασθενών. Γιατί όταν βγουν από την αγορά τα ήδη πολύ φτηνά ανταγωνιστικά Ελληνικά φάρμακα, το σύστημα υγείας θα μείνει δέσμιο των πολύ ακριβότερων εισαγωγών.

Ποια είναι σήμερα η σχέση τιμών Ελληνικών και εισαγόμενων φαρμάκων;

Σήμερα τα Ελληνικά φάρμακα είναι 30% – 60% οικονομικότερα από τα αντίστοιχα εισαγόμενα. Η μεσοσταθμική λιανική τιμή τους κυμαίνεται γύρω στα 8 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη μέση τιμή των εντός προστασίας εισαγόμενων είναι 28 ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται τα φάρμακα υψηλού κόστους). Αυτό σημαίνει ότι η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία εισπράττει ως κατώτατη τιμή -μετά από τα ποσοστά του φαρμακείου και των χονδρεμπόρων, των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών στο Δημόσιο –  γύρω στα 4 ευρώ.

 • Τι ζητούν οι «θεσμοί»;

Η εξωφρενική απαίτηση των «θεσμών» είναι να μειωθούν ΜΟΝΟ οι τιμές των παλιών φαρμάκων, κυρίως των Ελληνικών, κατά 60-80%. Η λιανική τιμή τους να διαμορφωθεί έως το 1 ευρώ, η οποία καταλήγει σε  καθαρή τιμή0,5 ευρώ! Την ίδια στιγμή τα νέα εισαγόμενα φάρμακα θα διατηρούν τις ονομαστικές τιμές τους…

 • Δεν δημιουργεί η πρόταση των «θεσμών» εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη;

Όχι! Γιατί λόγω του «κλειστού» προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν προκύπτει το παραμικρό δημοσιονομικό όφελος και επίσης δεν προσφέρει την παραμικρή εξοικονόμηση στα Ταμεία. Εξ αυτού άλλωστε του γεγονότος οι σημερινές απαιτήσεις δεν υπήρχαν ως προαπαιτούμενα πριν τον Αύγουστο του 2015. Μπήκαν σήμερα στο τραπέζι αυθαίρετα και χωρίς λόγο.

 • Τι σημαίνουν οι ρυθμίσεις αυτές για την Ελληνική παραγωγή;

Με τις ρυθμίσεις αυτές θα εξουδετερωθεί η Ελληνική παραγωγή. Σήμερα το 80% των φαρμάκων που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενα. Αυτά διαμορφώνουν κατά κύριο λόγο τη φαρμακευτική δαπάνη. Μόνο το 20%είναι φτηνότερα, κυρίως τα  Ελληνικά. Με τις απαιτήσεις των «θεσμών» είναι φανερό, ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερος χώρος για την εισαγωγή νέων ακριβών σκευασμάτων. Επιδιώκεται δηλαδή μια νέα βίαιη αναδιανομή της «πίτας» υπέρ των εισαγωγών, με τα Ελληνικά φάρμακα να περιορίζονται στο 5% της φαρμακευτικής αγοράς.

Η απαξίωση του προσιτού Ελληνικού φαρμάκου θα ανοίξει το δρόμο στην οριστική κυριαρχία των ξένων φαρμάκων, κυρίως των πολυεθνικών γενοσήμων, και θα επιτρέψει επίσης και την εισβολή προϊόντων από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους.

 • Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και την απασχόληση;

Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με 27 σύγχρονα εργοστάσια, παράγει ποιοτικά ανταγωνιστικά φάρμακα που εξάγονται σε όλη την Ευρώπη και συνολικά σε 85 χώρες, αναδεικνυόμενη σε έναν από τους τρεις πρώτους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας. Απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, υποστηρίζει δυναμικά την έρευνα και την καινοτομία, επενδύει διαρκώς και στηρίζει την εθνική οικονομία. Είναι σταθερός πυλώνας απασχόλησης και ανάπτυξης. Προσφέρει ποιοτικές, δοκιμασμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες στον Έλληνα ασθενή και το εθνικό σύστημα υγείας. Και μπορεί να καλύψει υπεύθυνα το 60% των αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το 50% της νοσοκομειακής.

Ζητάμε από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο να αντισταθούν στις αδιανόητες απαιτήσεις των «θεσμών». Να αντισταθούν στην απαξίωση των παλαιών δοκιμασμένων προσιτών φαρμάκων, που παράγουν εξοικονομήσεις στο σύστημα. Και να διεκδικήσουν μια περίοδο ουσιαστικού διαλόγου, κατά την οποία η χώρα θα διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική και πολιτική φαρμάκου, μέσω της οποίας η αναγκαία φαρμακευτική δαπάνη θα αποτελεί και μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Η ομιλία του Προέδρου της ΠΕΦ στο Πανελλήνιο (Διεθνές) Καρδιολογικό Συνέδριο

«Τα Ελληνικά φάρμακα αποτελούν ποιοτική και οικονομική λύση για τους καρδιολογικούς ασθενείς». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ και Αντιπρόεδρος του Ομίλου της ELPEN Θεόδωρος Τρύφων στο 36ο Πανελλήνιο (Διεθνές ) Καρδιολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 29 έως 31 Οκτωβρίου.

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά φαρμάκου και ειδικότερα στις τάσεις συγκέντρωσης στην αγορά γενοσήμων, όπου πέντε εταιρίες ελέγχουν το 47,7% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην εγχώρια αγορά, ο κ. Τρύφων  ανέλυσε διεξοδικά τη διαδικασία  ανάπτυξης, αξιολόγησης, κλινικών μελετών, παραγωγής, ποιοτικού ελέγχου, τις εγκριτικές διαδικασίες και το κόστος παραγωγής  ενός φαρμάκου που παράγεται από την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Και τόνισε ότι τα Ελληνικά καρδιολογικά φάρμακα χαρακτηρίζονται από την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους, γι’ αυτό και έχουν κατακτήσει διαχρονικά την εμπιστοσύνη γιατρών και ασθενών, προσφέροντας παράλληλα, σημαντικές εξοικονομήσεις στο σύστημα υγείας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ ανέδειξε επίσης τις αντινομίες της ισχύουσας φαρμακευτικής πολιτικής που καθηλώνει την κατανάλωση του Ελληνικού φαρμάκου σε επίπεδα μικρότερα του 20%, σε μια αγορά που κυριαρχείται –σε περίοδο κρίσης- από τις εισαγωγές. Ειδικότερα φώτισε με στοιχεία και πίνακες το ρόλο της υποκατάστασης των παλαιών δοκιμασμένων οικονομικών φαρμάκων από νέα ακριβά φάρμακα που χαρακτηρίζονται αδιακρίτως «καινοτόμα» και αποζημιώνονται με σοβαρή επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης. «Η επίδραση της μείωσης των τιμών που επιβλήθηκε την τελευταία πενταετία χάθηκε λόγω της αύξησης του όγκου και της υποκατάστασης από πιο ακριβά φάρμακα» τόνισε ο κ. Τρύφων.

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΦ ανέλυσε τα χαρακτηριστικά  της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και αφού διαβεβαίωσε, μία ακόμα φορά για τη δυνατότητα της Ελληνικής παραγωγής φαρμάκου να καλύψει το 70 % της πρωτοβάθμιας και το 50% της νοσοκομειακής περίθαλψης, με ποιοτικές και οικονομικές λύσεις, εξήγησε τη σημασία της επιλογής Ελληνικού φαρμάκου για τους ασθενείς, τη Δημόσια Ασφάλιση και την εθνική οικονομία:

«Οι ασθενείς», είπε, «επιλέγοντας Ελληνικό φάρμακο έχουν πρόσβαση σε επώνυμες, ποιοτικές, ασφαλείς και οικονομικές θεραπείες. Η Δημόσια Ασφάλιση κερδίζει από τη χρήση φθηνότερων θεραπευτικών επιλογών και αυξημένα έσοδα από εργοδοτικές εισφορές και η εθνική οικονομία κερδίζει από τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, αυξημένα έσοδα στο δημόσιο Ταμείο, ενίσχυση της απασχόλησης και μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές».

IMG_4440rev2

 

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας “EU Funding Opportunities for the Greek Pharma R&D Sector”

Σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης της έρευνας και καινοτομίας του ελληνικού φαρμακευτικού κλάδου μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) με τίτλο “EU Funding Opportunities for the Greek Pharma R&D Sector” με θέμα τις ευκαιρίες ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στον φαρμακευτικό κλάδο. Η ημερίδα αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΠΕΦ με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών, των ακαδημαϊκών και των ερευνητικών κέντρων της χώρας στα ευρωπαϊκά προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν διεξοδικά από εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργάνων και των εθνικών σημείων επαφής, τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι Έλληνες ερευνητές και οι ελληνικές εταιρείες από τη συμμετοχή τους σε έργα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν πρακτικά στοιχεία για τη συμμετοχή με αξιώσεις στα προγράμματα του Ορίζοντα 2020, και των εργαλείων, όπως τα SME Instrument,FastTrack to Innovation και ΙΜΙ2, όπου και ο ανταγωνισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ μεγάλος. Την ημερίδα στήριξαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, εξέχουσες προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας, πλήθος επιστημόνων και ερευνητών, καθώς και στελεχών της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

Η ημερίδα “ EU Funding Opportunities for the Greek Pharma R&D Sector” είναι η πρώτη από μια σειρά ενεργειών που προτίθεται να αναλάβει η ΠΕΦ, με σκοπό τη δημιουργία μιας πλατφόρμας συζήτησης και ενημέρωσης μεταξύ εμπειρογνωμόνων του τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου, η οποία θα επιτρέπει την ζύμωση ιδεών και γνώσεων και τη δημιουργία συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, χαιρέτισε την έναρξη της ημερίδας, αναφέροντας πως η εξωστρέφεια και η καινοτομία αποτελούν μονόδρομο, τόσο λόγω της παγκοσμιοποίησης, όσο και λόγω της οικονομικής ύφεσης, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και μια μοναδική ευκαιρία για συνένωση των δυνάμεων της πανεπιστημιακής και της επιχειρηματικής κοινότητας. Ο κ. Τρύφων, μεταξύ άλλων, τόνισε πως οι εταιρείες – μέλη της ΠΕΦ πρωτοπορούν ήδη στον τομέα της έρευνας, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 30 εκ. ευρώ ετησίως και διεξάγουν έρευνα και σε άλλους τομείς πέρα των γενόσημων, όπως για παράδειγμα στον τομέα των βιοομοειδών και των καινοτόμων φαρμακοτεχνικών μορφών. Σημείωσε μάλιστα, πως το Ελληνικό Φάρμακο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ερευνητικούς κλάδους της χώρας και μπορεί να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία μέσω της καινοτομίας, γεγονός που θα του επιτρέψει να αυξήσει τα μερίδια αγοράς του στο εξωτερικό. Τέλος, τόνισε πως αποτελεί προτεραιότητα για την ΠΕΦ η συνέχιση της υποστήριξης της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών φορέων που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στη χώρα, ώστε να επιτευχθεί: (α) η διευκόλυνση της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων, (β) η δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος ανταλλαγής γνώσεων και (γ) η προώθηση ορθών πρακτικών σε σχέση με μεθόδους και διαδικασίες χρηματοδότησης. Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του τονίζοντας πως η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, λόγω της εξειδίκευσής της, μπορεί να αποτελέσει ηγετική δύναμη στον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης στη χώρα μας.

Από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο κ. Κώστας Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και τεχνολογιών, ώστε ο παραγόμενος πλούτος να γίνει κτήμα της κοινωνίας. Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας αναγνώρισε πως η ακαδημαϊκή κοινότητα της Ελλάδας εμφανίζεται ανταγωνιστική και ενισχύει την παρουσία της στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που εμφανίζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας EU Funding Opportunities for the Greek PharmaR&D Sector πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υγείας και της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Enterprise Europe Network.

Δέσμευση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας για ενέργειες και δράσεις

 κοινωνικού, οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα

 Ένα «κοινωνικό συμβόλαιο», που θα δεσμεύει την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία σε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις κοινωνικού, οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, σε εντυπωσιακή συγκέντρωση στο Θέατρο Badminton, στην οποία παραβρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ, φορέων και υπηρεσιών του φαρμάκου και της υγείας, καθώς και 2.500 εργαζόμενοι στον κλάδο.

Ο κ. Τρύφων τόνισε συγκεκριμένα:

«Μπορούμε να καλύψουμε αποτελεσματικά το 70% των φαρμακευτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το 50% των νοσοκομειακών φαρμακευτικών αναγκών. Δεσμευόμαστε τόσο για την επάρκεια όσο και για την ποιότητα της φαρμακευτικής θεραπείας που μπορούμε να προσφέρουμε. Δεσμευόμαστε σε  χαμηλές, αλλά όχι εξοντωτικές τιμές, που συμβάλουν στη μειωμένη συμμετοχή των ασθενών. Ήδη τα Ελληνικά Φάρμακα έχουν τιμές κάτω από το 30% της αρχικής τιμής των πρωτοτύπων.

Δεσμευόμαστε:

 • Να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις.
 • Να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την απασχόληση.
 • Να δώσουμε νέα δυναμική στην έρευνα και την καινοτομία, αξιοποιώντας το ακαδημαϊκό και  επιστημονικό δυναμικό της χώρας.
 • Να ενισχύσουμε τον εξαγωγικό προσανατολισμό της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε στην πράξη τα επόμενα πέντε χρόνια, πως η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία είναι μοχλός ανάπτυξης, έτοιμη να συμβάλει αποφασιστικά στους εθνικούς στόχους του 2020».

Οι δεσμεύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, είπε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, τελούν υπό την προϋπόθεση, ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο χώρο του φαρμάκου, τις οποίες περιέγραψε αναλυτικά, καθώς το σημερινό πλαίσιο καθηλώνει το Ελληνικό Φάρμακο στο 18% της αγοράς, ενισχύει στην πράξη τα εισαγόμενα φάρμακα και οδηγεί πολλές ελληνικές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, σε συνδυασμό με τα δυσβάσταχτα rebate και clawback που ανεβάζουν την άμεση και έμμεση φορολόγηση στο 50% της τιμής.

Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος ΠΕΦ

Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος ΠΕΦ

Μεταξύ των εξεχουσών παρουσιών της εκδήλωσης «Ελληνικό Φάρμακο: η Λύση για την υγεία, την κοινωνία, την ανάπτυξη» ήταν: ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β’, Σεβασμιώτατος Πατέρας Συμεών, ο Υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων Γ. Στεργίου (ΝΔ), Δ. Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ), Γ. Μπασκόζος (ΣΥΡΙΖΑ), Π. Μελάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Μ. Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), οι βουλευτές Α. Γεωργιάδης, Θ. Πλεύρης, Α. Ασημακοπούλου, Γ. Βλάχος, Μ. Αντωνίου, Γ. Μαρτίνου, Π. Κουρουμπλής, Π. Χαϊκάλης, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δ. Λιντζέρης, ο Γενικός Επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ Σ. Ευαγγελάτος, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Μ. Βλασταράκος, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κ. Φρουζής και ο Πρόεδρος της EPhForT Δ. Φιλιώτης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Σκαλτσούνης, η Πρόεδρος του ΠΕΦΝΙ Δ. Μακριδάκη, η Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Μ. Καπετανίδου. Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν o δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πολίτης.

Γεώργιος Παπάζογλου: Γεν. Γραμματέας ΠΕΦ, Μάκης Βορίδης: Υπουργός Υγείας, Θεόδωρος Τρύφων: Πρόεδρος ΠΕΦ, Θεόδωρος Κωλέτης: Αντιπρόεδρος ΠΕΦ

Γεώργιος Παπάζογλου: Γεν. Γραμματέας ΠΕΦ, Μάκης Βορίδης: Υπουργός Υγείας, Θεόδωρος Τρύφων: Πρόεδρος ΠΕΦ, Θεόδωρος Κωλέτης: Αντιπρόεδρος ΠΕΦ

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος, σημείωσε στην ομιλία του πως οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν και επενδύουν σε υποδομές, ενώ τα συστήματα ποιότητας που εφαρμόζουν, θεωρούνται από τα κορυφαία παγκοσμίως, γι’ αυτό άλλωστε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες εμπιστεύονται ελληνικά εργοστάσια για την παραγωγή των προϊόντων τους και τη διάθεσή τους σε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, στη χώρα μας αντιμετωπίζουν προβλήματα και ένα από τα σοβαρότερα είναι ο τρόπος διενέργειας διαγωνισμών για τις προμήθειες των νοσοκομείων:

«Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι στη λογική των διαγωνισμών. Αξίζει όμως να δούμε ποιο πλαίσιο ακολουθεί η Ευρώπη και ποιο εμείς. Εδώ εφαρμόζουμε απαράδεκτες διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες θα προκαλέσουν αξεπέραστα προβλήματα στα νοσοκομεία και στη λειτουργία της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, καθώς ουσιαστικά δημιουργούν μονοπώλια ενός και μόνο, συνήθως ξένου, προμηθευτή ανά δραστική ουσία. Δε νοείται τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη, να υπάρχουν νοσοκομεία με ελλείψεις φαρμάκων ή με φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας, ενώ το Ελληνικό Φάρμακο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες με ποιότητα και προσιτές τιμές. Το Ελληνικό Φάρμακο έχει μέλλον και δεν πρέπει από στρατηγικά λάθη να το αφήσουμε να καταστραφεί».

Δημήτριος Δέμος, Αντιπρόεδρος ΠΕΦ

Δημήτριος Δέμος, Αντιπρόεδρος ΠΕΦ

 

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Βασίλειος Κάτσος, σκιαγράφησε στην ομιλία του την αναπτυξιακή διάσταση του Ελληνικού Φαρμάκου για την επόμενη πενταετία:

«Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε με το ελληνικό κράτος ένα πραγματικό και εφικτό πενταετές πλάνο, το οποίο μπορεί να υπερδιπλασιάσει μέχρι το 2020 την προστιθέμενη αξία του Ελληνικού Φαρμάκου για τη χώρα. Τα μέσα για να το πετύχουμε αυτό είναι:

 • Η έρευνα και η καινοτομία, όπου επενδύουμε €30 εκατ. ετησίως και θα επιτρέψει στο Ελληνικό Φάρμακο να λάβει ακόμα υψηλότερα μερίδια αγοράς στο εξωτερικό.
 • Οι εξαγωγές, όπου το Ελληνικό Φάρμακο καταλαμβάνει την 3η θέση και στοχεύουμε να ανέβει κι άλλο μέσα στα επόμενα χρόνια.
 • Η ελληνική αγορά, όπου το μερίδιο αγοράς γενοσήμων είναι το μισό σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, οπότε υπάρχει μεγάλο πεδίο ανάπτυξης, αν το κράτος κάνει τις απαραίτητες τομές και μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Κάτσος τόνισε πως αν το πλάνο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας προχωρήσει, θα αντιστραφεί το αρνητικό πρόσημο των ελληνικών εξαγωγών και καλυφθεί ένα σημαντικό κομμάτι στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, θα πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες, συνεισφέροντας σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ και δημιουργώντας τουλάχιστον 3.000 νέες θέσεις εργασίας.

 

Βασίλειος Κάτσος, Αντιπρόεδρος ΠΕΦ

Βασίλειος Κάτσος, Αντιπρόεδρος ΠΕΦ

Ο Αντιπρόεδρος & Αν. Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ και μέλος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, τόνισε από την πλευρά του: «Όλοι μαζί, οι εταιρείες και οι εργαζόμενοί τους, δίνουμε τη μάχη, ώστε το Ελληνικό Φάρμακο να αντέξει και να συνεχίσει να προσφέρει στους Έλληνες πολίτες ποιοτικές και αποτελεσματικές θεραπείες. Η έκκληση που απευθύνουμε στην Κυβέρνηση να στηρίξει την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία δεν είναι παράλογη, ζητάμε απλά να μη βάζει πρόσθετα εμπόδια πέραν των συνεπειών της κρίσης. Γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε νέες. Να μεγαλώσει η εξωστρέφεια των Ελληνικών Φαρμακοβιομηχανιών και να αυξηθούν οι εξαγωγές της χώρας συνολικά».

Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μέλος ΠΕΦ

Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μέλος ΠΕΦ

Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ο Υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, απάντησε στις τοποθετήσεις των μελών της ΠΕΦ και τόνισε πως:

«Η Κυβέρνηση πιστεύει πολύ στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, την οποία θέλουμε να μακροημερεύει και να είναι κερδοφόρα».

Αναφορικά με τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ο Υπουργός επεσήμανε ότι έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν τα διαρθρωτικά μέτρα του Ιουνίου, όπως το πλαφόν στη συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για τους διαγωνισμούς των νοσοκομείων, σημείωσε ότι θα εξετάσει τις νομικές και κανονιστικές παρατηρήσεις της ΠΕΦ, ενώ δεσμεύτηκε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η κατάργηση του clawback, εφόσον λειτουργήσουν τα διαρθρωτικά μέτρα.

Μάκης Βορίδης, Υπουργός Υγείας

Μάκης Βορίδης, Υπουργός Υγείας

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας διοργανώνει την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014, την ετήσια εκδήλωση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας με τίτλο: «Ελληνικό Φάρμακο: η Λύση για την υγεία, την κοινωνία, την ανάπτυξη», στο Θέατρο Badminton.

Στην εκδήλωση θα παραστούν χιλιάδες εργαζόμενοι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, εκπρόσωποι της Πολιτείας, του Φαρμακευτικού αλλά και του Επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τις 18.00 και μετά μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της ΠΕΦ, www.pef.gr και από την ιστοσελίδα του ελληνικού φαρμάκου, www.elliniko-farmako.gr .

Η συνεισφορά του ελληνικού φαρμάκου μέσα από δημιουργικά infographics

Η ενημερωτική καμπάνια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) “Ελληνικό Φάρμακο” περνάει στη δεύτερη φάση της με τη χρήση δημιουργικών infographics που αναδεικνύουν τη συνεισφορά του ελληνικού φαρμάκου στην υγεία, στην οικονομία και στην απασχόληση.

Κύριο μέσο της καμπάνιας αποτελεί ένα δίλεπτο infographic video (https://www.youtube.com/watch?v=ZyE2CY4AWL0), το οποίο παρουσιάζει τα στοιχεία που καθιστούν το ελληνικό φάρμακο ως τον αδιαμφισβήτητο μοχλό ανάπτυξης της χώρας μας. Στις εικόνες του video αποτυπώνονται δημιουργικά τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού φαρμάκου, η πορεία του στην Ελλάδα και στον κόσμο, και βέβαια η συμβολή του στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Τα infographics ενσωματώνονται επίσης στην ανανεωμένη homepage του ενημερωτικού site www.elliniko-farmako.gr, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί τον πυρήνα της καμπάνιας “Ελληνικό Φάρμακο”. Το site συγκεντρώνει όλη την πληροφόρηση για το ελληνικό φάρμακο, για τα χαρακτηριστικά του που το καθιστούν αποτελεσματικό, ασφαλές και προσιτό, αλλά και για τη θετική του επίδραση στην οικονομία και στο σύστημα υγείας της χώρας μας.

Τέλος, τα μηνύματα της ενημερωτικής εκστρατείας “Ελληνικό Φάρμακο” επικοινωνούνται και μέσω των νέων web banners, αλλά και των έντυπων καταχωρήσεων της καμπάνιας, που ακολουθούν επίσης τη λογική των infographics.