Νέα

Showing page of 4 Next

 • 15/09/2016
  «Αναγκαία η άμεση υλοποίηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων για βιωσιμότητα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας»

  Παρέμβαση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θ. Τρύφων,

  στην παρουσίαση της Μελέτης για την Ανάπτυξη της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας

  Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, κατά την παρέμβασή του στην παρουσίασης της Μελέτης για την Ανάπτυξη της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και στις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή του.

  «Σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα στη xώρα μας έχει μειωθεί δραματικά,  καλούμαστε όλοι, ο καθένας από τη θέση του, να καταθέσουμε υπεύθυνα προτάσεις για τις αναγκαίες συνθήκες που θα κινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αποτελεί κλάδο με σημαντική αναπτυξιακή διάσταση και προοπτικές, επενδύοντας σε σύγχρονη τεχνολογία, στην έρευνα, στην παραγωγική υποδομή και στο ανθρώπινο δυναμικό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων.

  dsc_0614Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ επισήμανε και τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία να ξεδιπλώσει τις δημιουργικές της δυνάμεις, οι οποίες είναι:

  «Βραχυπρόθεσμα, να σταματήσει η καταστροφική πολιτική των τεράστιων μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και των δυσβάσταχτων clawback, και να υλοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην εξοικονόμηση δημόσιων πόρων μέσω του εξορθολογισμού της συνταγογράφησης και της φαρμακευτικής κατανάλωσης.

  Μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να υιοθετηθούν δράσεις όπως η βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης, η διαμόρφωση ενός πλαισίου διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος, η ενθάρρυνσης της χρήσης νέων τεχνολογιών. Οι δράσεις αυτές προσδίδουν ώθηση στην  αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και βαίνουν προς όφελος της εθνικής οικονομίας».

  Ο κ. Τρύφων τόνισε ακόμη ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία υλοποιεί την αναπτυξιακή της πολιτική  βασιζόμενη στους  άξονες της εξωστρέφειας, της εξειδίκευσης και των συνεργασιών.

  «Θεωρούμε ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε συνεργασία και με τις φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού μπορούν να συμβάλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς της παραγωγής και των κλινικών δοκιμών. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε πολύ θετικό το γεγονός της αναλυτικής καταγραφής των απαιτούμενων δράσεων στο πλαίσιο της μελέτης της ΓΓΕΤ/ PLANET. Το ζητούμενο τώρα είναι να μην μείνουν οι προτάσεις για άλλη μια φορά σε κάποιο συρτάρι αλλά να υλοποιηθούν οι  δράσεις σε ορίζοντα 18 μηνών.

  Το Ελληνικό Φάρμακο προσφέρει επενδύσεις, συμβάλλει στα κρατικά έσοδα, κατοχυρώνει τεχνογνωσία, δημιουργεί θέσεις εργασίας και αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης που, ωστόσο, κινδυνεύει άμεσα, γιατί δεν έχει άλλες αντοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

 • 07/06/2016
  Το στρεβλό σύστημα τιμολόγησης διαλύει την Ελληνική παραγωγή φαρμάκων

  Σχετικά με την πρόσφατη ανατιμολόγηση η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) επισημαίνει τα εξής:

  1. Από το αποτέλεσμα της ανατιμολόγησης γίνεται φανερό για μία ακόμη φορά ότι το σύστημα τιμολόγησης είναι στρεβλό και παράγει ανισότητες διότι οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των παλιών φθηνών φαρμάκων και σε πολύ μικρότερες εκείνες των νέων ακριβότερων.

  Συγκεκριμένα, ενώ η συνολική μέση μείωση του νέου δελτίου εκτιμάται σε 3%, η μέση μείωση στα παλιά φθηνά φάρμακα υπολογίζεται σε 15-17%. Πρόκειται για τη 8η συνεχόμενη μείωση μετά και από τις τεράστιες μειώσεις του 2012, ενώ για τα νέα ακριβότερα φάρμακα με τιμές από €30 έως €150 η μέση μείωση εκτιμάται σε μόλις 1%!

  1. Αυτή η μοναδική, μονομερής και παράτυπη πολιτική τιμολόγησης έχει ως αποτέλεσμα:
   • την εξόντωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων
   • την αδυναμία κυκλοφορίας νέων γενοσήμων
   • τη διάλυση της ελληνικής παραγωγής
   • τη δημιουργία μονοπωλίου εισαγομένων φαρμάκων

  Toνίζεται βέβαια ότι σε αυτό δεν έχει ευθύνη η Υπηρεσία Τιμών Φαρμάκων και ο ΕΟΦ, που αν και υποστελεχωμένοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την έκδοση του Δελτίου με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη και προβλήματα.

  1. Είναι βέβαιο ότι η όποια πρόσκαιρη εξοικονόμηση θα εξανεμιστεί γρήγορα λόγω της αδυναμίας ελέγχου του όγκου και της υποκατάστασης των φθηνών από ακριβότερα σκευάσματα. Αυτό ακριβώς συνέβη και το 2015 και οδήγησε τελικά στην αύξηση της δαπάνης κατά €123 εκατ. σε σχέση με το 2014.
  1. Με βάση τα ανωτέρω ζητάμε:
   • Τον τερματισμό των επιλεκτικών δυσανάλογων μειώσεων για τα οικονομικότερα παλαιά φάρμακα.
   • Να εστιαστεί επιτέλους η πολιτική εκεί που είναι το πρόβλημα, δηλαδή στον όγκο συνταγογραφίας.
   • Τον καθορισμό του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε βιώσιμα επίπεδα.
  1. Θα πρέπει κάποιος επιτέλους να πει την αλήθεια για το σημερινό στρεβλό σύστημα τιμολόγησης. Ζητάμε να έρθει στην Βουλή ένα νέο συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τιμές φαρμάκων στο οποίο να λαμβάνονται υπόψη:
   • Η σημασία της κυκλοφορίας off patent και γενοσήμων σε ρεαλιστικές αρχικές τιμές, οι οποίες θα μειώνονται όσο αυτά κερδίζουν όγκο. Δεν είναι δυνατόν τα γενόσημα φάρμακα να δίνουν εκπτώσεις 70% και να μη χρησιμοποιούνται!
   • Η ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των παλαιών φαρμάκων δεδομένης της σημασίας τους στην παραγωγή εξοικονομήσεων. Επιβάλλεται για λόγους ισονομίας και διαφάνειας η μέση ετήσια μείωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων να είναι ποσοστιαία ίση με τη μείωση των τιμών των νεότερων πολύ ακριβότερων φαρμάκων.
   • Η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.
   • Η σημαντικότητα της εγχώριας προστιθέμενης αξίας της Ελληνικής Παραγωγής Φαρμάκων.
 • 10/02/2016
  Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2016: Το Ελληνικό Φάρμακο μπορεί να γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας.

  Με την ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας υποδέχθηκε το 2016 η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο Divani Caravel. Σημαντικός αριθμός βουλευτών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, συλλόγων ασθενών, δημοσιογράφοι, καθώς και στελέχη των εταιρειών-μελών της Π.Ε.Φ., έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου συστήματος φαρμακευτικής πολιτικής που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες των ασθενών και θα αξιοποιεί τις σημαντικές δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

  Εκ μέρους της Κυβέρνησης παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλής, η Υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θ. Τζάκρη, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας κ. Π. Γιαννουλάτος, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Η. Ξανθάκος και ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Ν. Φράγκος. Επίσης, παρέστησαν οι τέως Υπουργοί Υγείας κκ. Α. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, Ν. Κακλαμάνης, ο τέως Υφυπουργός Υγείας  Ε. Νασιώκας και οι τομεάρχες υγείας των κοινοβουλευτικών κομμάτων Χ. Κέλλας, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Κ. Μπαργιώτας. Τους φορείς της υγείας και του φαρμάκου εκπροσώπησαν οι Π. Σκανδαλάκης (Πρόεδρος ΚΕΣΥ), Α. Αντωνίου (Πρόεδρος ΕΟΦ), Δ. Μακριδάκη (Α’ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ), Η. Γιαννόγλου (Β’ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ), Σ. Μπερσίμης (Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ), Π. Γεωργακόπουλος (Υποδιοικητής ΕΟΠΥΥ),  Μ. Βλασταράκος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), Γ. Πατούλης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών), Ν. Πλατανησιώτης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά), Κ. Λουράντος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου), Δ. Γιαλούρης (Πρόεδρος ΙΦΕΤ), Δ. Πανταζής (Διευθύνων Σύμβουλος ΙΦΕΤ), Δ. Μαθιός (Πρόεδρος ΣΒΑΠ), Ν. Ηρειώτης (Πρόεδρος ΕΚΑΠΤΥ), Σ. Μπελώνης (Πρόεδρος ΟΣΦΕ) και φυσικά ο Π. Αποστολίδης (Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας). Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέστη ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος και Γενικός Διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π. Βασίλειος Χαβάτζας.

  0522
  Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην ετήσια εκδήλωση της Π.Ε.Φ., υπογράμμισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη συγκρότησης μιας εθνικής πολιτικής φαρμάκου. «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας κλάδος που σύμφωνα με όλες τις μελέτες αποτελεί ελπίδα για το μέλλον. Πρόκειται για τον κλάδο που μπορεί να γίνει η αναπτυξιακή ατμομηχανή της χώρας. Η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της πρωτοβάθμιας και της νοσοκομειακής περίθαλψης της χώρας μας, με ποιοτικά φάρμακα σε προσιτές τιμές, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση και στη  δημιουργία σημαντικής προστιθεμένης αξίας για την εθνική οικονομία». Ο κ. Τρύφων τόνισε ωστόσο ότι: «η Πολιτεία θα πρέπει να κατανοήσει πως Π.Ε.Φ. αποτελεί τη λύση για να τεθεί άμεσα σε τάξη η φαρμακευτική αγορά και να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις στον τομέα του φαρμάκου, που αποτυπώνονται με δυσβάσταχτα rebate και clawback και με συνεχείς μειώσεις τιμών, οι οποίες έχουν ουσιαστικά ως αποτέλεσμα τη μόχλευση της αγοράς». Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τρύφων τόνισε ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται εδώ, να επενδύει και να αντιστέκεται παρά την παρατεταμένη κρίση, ενώ το ελάχιστο που ζητάει από την Πολιτεία είναι μια υπόσχεση τριετούς σταθερότητας στην φαρμακευτική αγορά.

  0409Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος ΠΕΦ

  Εκπροσωπώντας το Υπουργείο Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Π. Γιαννουλάτος υπογράμμισε τη σημασία της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας και της παρουσίας της, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, και αναφέρθηκε στις δυνατότητές της για ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων στη χώρα μας. «Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε μια πολύ σκληρή συμφωνία με τους δανειστές, όμως προσπαθούμε μέσα από τη διαδικασία της εφαρμογής της συμφωνίας, να βρούμε κάποια όσο γίνεται καλύτερη λύση για την υποστήριξη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, με δεδομένα τα στενά περιθώρια που έχουμε. Από τα μέσα Μαρτίου θα ξεκινήσει μια πιο οργανωμένη παρουσίαση της πολιτικής της Κυβέρνησης  στον τομέα του φαρμάκου, τόσο σε επίπεδο κατανάλωσης όσο και σε επίπεδο παραγωγής», σημείωσε ο κ. Γιαννουλάτος κλείνοντας την ομιλία του.

  0238Παναγιώτης Γιαννουλάτος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας

   Εκ μέρους της Κυβέρνησης, χαιρετισμό απεύθυναν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλής και η Υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θ. Τζάκρη. Ο κ. Κουρουμπλής παραδέχθηκε ότι οι φαρμακοβιομηχανία έχει επιβαρυνθεί με μεγάλα rebate και clawback, κάτι που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, ασχέτως κυβέρνησης. Από την πλευρά της η κ. Τζάκρη, εξέφρασε τη στήριξή της στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία και συμπλήρωσε πως: «θα είμαι ένας πραγματικός σύμμαχος στην προσπάθεια όλων μας να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας, αλλά και στην προσπάθεια της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας να ενισχύσει την εξωστρέφειά της και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις».

  0223Θεοδώρα Τζάκρη, Υφυπουργός Βιομηχανίας

  Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι: «η ΝΔ πιστεύει στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, καθώς προσδίδει υπεραξία στην οικονομία και την κοινωνία και τονώνει την αγορά εργασίας» και συμπλήρωσε πως μέλημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να διατηρηθούν οι τιμές των φαρμάκων σε βιώσιμα επίπεδα.

   0429Α. ΓεωργιάδηςΒουλευτής και Αντιπρόεδρος ΝΔ

  Εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Βουλευτής και τομεάρχης υγείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου επεσήμανε πως η φετινή συνάντηση πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον και τόνισε πως: «ήρθε η ώρα με συνεργασίες και πνεύμα συνεννόησης να μπορέσουμε επιτέλους να ξεπεράσουμε τις άγριες πολιτικές του rebate και του clawback και να μην πάμε σε άλλα μέτρα περικοπής δαπανών».

  0281Εύη Χριστοφιλοπούλου – ΠΑΣΟΚ, Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης

  Το Ποτάμι εκπροσώπησε ο Βουλευτής κ. Κ. Μπαργιώτας δηλώνοντας πως «Το 2015 ήταν πολύ σκληρή χρονιά για το φάρμακο και η αλήθεια είναι πως το 2016 δεν αρχίζει με τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει ανάγκη από ένα σταθερό μεσοπρόθεσμο διάστημα με σταθερούς κανόνες και την εμπέδωση της βεβαιότητας ότι θα μπορεί κάποιος να προγραμματίσει, να επενδύσει και να περιμένει ανταπόδοση των επενδύσεων. Ας ελπίσουμε ότι το 2016 θα είναι μία χρονιά κατά τη οποία θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την πολυπόθητη πολιτική φαρμάκου και για μια σταθερή πολιτική».

  0335Κωνσταντίνος Μπαργιώτας  – Το Ποτάμι, Βουλευτής

   

  Τη δυναμική του εγχώριου φαρμακοπαραγωγικού ιστού ως ενός εκ των ελάχιστων πυλώνων ανάπτυξης που έχουν απομείνει στη χώρα, αναγνώρισαν με τοποθετήσεις τους οι Πρόεδροι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Μιχ. Βλασταράκος και κ. Γ. Πατούλης, ενώ την ανάγκη στήριξης συνολικά του φαρμακευτικού κλάδου και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας τόνισε στην τοποθέτησή του και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κ. Λουράντος.

  0482Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

  Τέλος, η Γενική Διευθύντρια της Π.Ε.Φ., κ. Φαίη Κοσμοπούλου – Δεληγιάννη, αφού επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και 2015 η εγχώρια παραγωγή φαρμάκου, εξέφρασε την ελπίδα της Π.Ε.Φ. για την σταθεροποίηση της αγοράς φαρμάκου, κάτι που θα αποβεί προς όφελος τόσο των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, όσο και των ασθενών και των ασφαλισμένων. Κλείνοντας, η κ. Κοσμοπούλου – Δεληγιάννη ευχαρίστησε τις εταιρείες-μέλη της Π.Ε.Φ. και τα στελέχη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας για τη στήριξη που παρέχουν στην Ένωση.

  0503Φαίη Κοσμοπούλου – Δεληγιάννη, Γενική Διευθύντρια ΠΕΦ

 • 02/12/2015
  Επενδυτικές ευκαιρίες στην ιρανική αγορά για το Ελληνικό Φάρμακο

  Τις ευκαιρίες για δραστηριοποίηση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην ιρανική αγορά διερεύνησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων σε συνάντηση που είχε στην Τεχεράνη με τον πρόεδρο του ΕΟΦ του Ιράν, κ. Μ.Pirsalehi.

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες για σύναψη συνεργασιών με τοπικές εταιρείες, με στόχο την κυκλοφορία των Ελληνικών φαρμάκων στην ιρανική αγορά, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε θέματα παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων. Παράλληλα, διερευνήθηκαν και οι ευκαιρίες για πωλήσεις ελληνικών φαρμάκων τόσο στο Ιράν, όσο και σε γειτονικές χώρες, όπως είναι το Ιράκ και το Ομμάν, μέσω συμπαραγωγής σε ιρανικά εργοστάσια.

  Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τρύφων μετέφερε στον πρόεδρο του ΕΟΦ του Ιράν την πρόθεση των Ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών να εντατικοποιήσουν τις καταθέσεις φακέλων στην Ιρανική αγορά, ενώ εξετάστηκε και το ζήτημα έγκρισης φυτικών προϊόντων και καλλυντικών.

  Από την πλευρά του, ο κ. Μ.Pirsalehi καλωσόρισε τη συγκεκριμένη πρόθεση συνεργασίας και αποδέχτηκε κάθε προοπτική που διανοίγεται ιδιαίτερα για σκευάσματα που δεν παράγονται στην τοπική αγορά, σημειώνοντας, πως τα Ελληνικά Φάρμακα είναι γνωστά για την υψηλή τους ποιότητα και αξιοπιστία.

  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διπλωματικής αποστολής 40 Ελλήνων επιχειρηματιών που συνόδευσαν τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν.Κοτζιά, τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Δ.Μάρδα και την υφυπουργό βιομηχανίας, κ. Θεοδώρα Τζάκρη στην επίσημη επίσκεψή τους στην Τεχεράνη στις 29 Νοεμβρίου 2015. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία είχε ισχυρή εκπροσώπηση μέσω των εταιρειών ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, DEMO A.B.E.E και ELPEN A.E.

 • 11/11/2015
  Οι «θεσμοί» παγιδεύουν την κυβέρνηση, εξοντώνουν το φτηνό Ελληνικό φάρμακο και ενισχύουν τις ακριβές εισαγωγές

  Πώς καταστρέφουν την εθνική παραγωγή και μας επιβάλουν να εισάγουμε ό,τι μπορούμε να παράγουμε

  Τις τελευταίες ημέρες είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς παρέμβασης στις τιμές των φαρμάκων, με στόχο τηχειραγώγηση της αγοράς εις βάρος της εγχώριας παραγωγής και υπέρ των εισαγόμενων σκευασμάτων. Παράλληλα, από ισχυρά κέντρα εντός και εκτός της Ελλάδας, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση παραπληροφόρησης, με στόχο να καλλιεργηθεί η εντύπωση «προστασίας» της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

  Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι «θεσμοί», με μία μονομερή και στοχευμένη πολιτική, που λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος», επιχειρούν, μέσω της επιβολής  ενός μηχανισμού επιλεκτικής «μείωσης τιμών», να διαλύσουν την ελληνική παραγωγή φαρμάκου, με αποτέλεσμα να εισάγουμε και να πληρώνουμε ακριβότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτά που μπορούμε να παράγουμε. Και αυτό, με επιβάρυνση των ασθενών, των Ταμείων και της εθνικής οικονομίας.

  • Πώς γίνεται να «μειώνονται» οι τιμές και να πληρώνουμε περισσότερα;

  Γίνεται. Η κυβέρνηση εγκλωβίζεται σε μια διαδικασία, που ενώ διατηρούνται οι ονομαστικές τιμές των νέων εισαγόμενων φαρμάκων, διαλύονται μονομερώς οι τιμές των φτηνών παλαιών δοκιμασμένων σκευασμάτων, σε επίπεδα που δεν θα είναι πλέον δυνατή η παραγωγή τους στην Ελλάδα – όπως σε τέτοιες τιμές δεν μπορούν να παραχθούν πουθενά στην Ευρώπη. Πολλά Ελληνικά ποιοτικά φάρμακα θα βγουν τελείως από την αγορά.

  Με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς και τα Ταμεία θα στερηθούν δοκιμασμένων και οικονομικών φαρμακευτικών θεραπειών. Αυτές θα υποκατασταθούν βαθμιαία από νέα εισαγόμενα φάρμακα. Έτσι, ενώ ακούγεται ότι «επιδιώκεται να φτηνύνουν τα φάρμακα», στην ουσία ακριβαίνουν, σε βάρος των Ταμείων και των ασθενών. Γιατί όταν βγουν από την αγορά τα ήδη πολύ φτηνά ανταγωνιστικά Ελληνικά φάρμακα, το σύστημα υγείας θα μείνει δέσμιο των πολύ ακριβότερων εισαγωγών.

  Ποια είναι σήμερα η σχέση τιμών Ελληνικών και εισαγόμενων φαρμάκων;

  Σήμερα τα Ελληνικά φάρμακα είναι 30% – 60% οικονομικότερα από τα αντίστοιχα εισαγόμενα. Η μεσοσταθμική λιανική τιμή τους κυμαίνεται γύρω στα 8 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη μέση τιμή των εντός προστασίας εισαγόμενων είναι 28 ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται τα φάρμακα υψηλού κόστους). Αυτό σημαίνει ότι η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία εισπράττει ως κατώτατη τιμή -μετά από τα ποσοστά του φαρμακείου και των χονδρεμπόρων, των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών στο Δημόσιο –  γύρω στα 4 ευρώ.

  • Τι ζητούν οι «θεσμοί»;

  Η εξωφρενική απαίτηση των «θεσμών» είναι να μειωθούν ΜΟΝΟ οι τιμές των παλιών φαρμάκων, κυρίως των Ελληνικών, κατά 60-80%. Η λιανική τιμή τους να διαμορφωθεί έως το 1 ευρώ, η οποία καταλήγει σε  καθαρή τιμή0,5 ευρώ! Την ίδια στιγμή τα νέα εισαγόμενα φάρμακα θα διατηρούν τις ονομαστικές τιμές τους…

  • Δεν δημιουργεί η πρόταση των «θεσμών» εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη;

  Όχι! Γιατί λόγω του «κλειστού» προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν προκύπτει το παραμικρό δημοσιονομικό όφελος και επίσης δεν προσφέρει την παραμικρή εξοικονόμηση στα Ταμεία. Εξ αυτού άλλωστε του γεγονότος οι σημερινές απαιτήσεις δεν υπήρχαν ως προαπαιτούμενα πριν τον Αύγουστο του 2015. Μπήκαν σήμερα στο τραπέζι αυθαίρετα και χωρίς λόγο.

  • Τι σημαίνουν οι ρυθμίσεις αυτές για την Ελληνική παραγωγή;

  Με τις ρυθμίσεις αυτές θα εξουδετερωθεί η Ελληνική παραγωγή. Σήμερα το 80% των φαρμάκων που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενα. Αυτά διαμορφώνουν κατά κύριο λόγο τη φαρμακευτική δαπάνη. Μόνο το 20%είναι φτηνότερα, κυρίως τα  Ελληνικά. Με τις απαιτήσεις των «θεσμών» είναι φανερό, ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερος χώρος για την εισαγωγή νέων ακριβών σκευασμάτων. Επιδιώκεται δηλαδή μια νέα βίαιη αναδιανομή της «πίτας» υπέρ των εισαγωγών, με τα Ελληνικά φάρμακα να περιορίζονται στο 5% της φαρμακευτικής αγοράς.

  Η απαξίωση του προσιτού Ελληνικού φαρμάκου θα ανοίξει το δρόμο στην οριστική κυριαρχία των ξένων φαρμάκων, κυρίως των πολυεθνικών γενοσήμων, και θα επιτρέψει επίσης και την εισβολή προϊόντων από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους.

  • Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και την απασχόληση;

  Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με 27 σύγχρονα εργοστάσια, παράγει ποιοτικά ανταγωνιστικά φάρμακα που εξάγονται σε όλη την Ευρώπη και συνολικά σε 85 χώρες, αναδεικνυόμενη σε έναν από τους τρεις πρώτους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας. Απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, υποστηρίζει δυναμικά την έρευνα και την καινοτομία, επενδύει διαρκώς και στηρίζει την εθνική οικονομία. Είναι σταθερός πυλώνας απασχόλησης και ανάπτυξης. Προσφέρει ποιοτικές, δοκιμασμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες στον Έλληνα ασθενή και το εθνικό σύστημα υγείας. Και μπορεί να καλύψει υπεύθυνα το 60% των αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το 50% της νοσοκομειακής.

  Ζητάμε από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο να αντισταθούν στις αδιανόητες απαιτήσεις των «θεσμών». Να αντισταθούν στην απαξίωση των παλαιών δοκιμασμένων προσιτών φαρμάκων, που παράγουν εξοικονομήσεις στο σύστημα. Και να διεκδικήσουν μια περίοδο ουσιαστικού διαλόγου, κατά την οποία η χώρα θα διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική και πολιτική φαρμάκου, μέσω της οποίας η αναγκαία φαρμακευτική δαπάνη θα αποτελεί και μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.